Utro?

Ja, jeg tænker, at vi napper et tungt emne denne måned.

Er det dig? Eller er du den, som sidder med smerten?

Hvis skaden er sket i dit parforhold, og I begge gerne vil arbejde på at rede jeres parforhold, så er der nogle erkendelser, som helt sikkert skal frem i lyset.

1. Aller først skal der en krisehjælp på bordet for den forurettede. Nogle kan faktisk gå i chok tilstand. At opdage utroskab skaber bl.a. også frygt. Det kan både være frygten for at miste det I har nu, men det kan også gå ind og røre ved gamle svigt fra før jeres tid sammen. Der kan også være en angst for kontroltab. Ydmygelse, vrede…

Den der har været utro må udvise anger. Der skal gives undskyldninger til den store guldmedalje. Oprigtige undskyldninger. Og de skal blive ved med at flyde, indtil den forurettede ikke orker at høre det mere. Du skal altså ligge dig fladt ned. Og væbne dig med tålmodighed og kærlighed og håb for at din partner kan tilgive dig. Det handler ikke altid om viljen til at tilgive, men om man kan komme forbi den smerte, som du har plantet.

2. Næste fase byder på betydningen, motivet og følelserne omkring utroskaben.
Hvad var grunden? Er det et symptom på noget andet i jeres parforhold? Kedsomhed, længsel, eventyr.
Som den utro må du omfavne empatien og nærværet for din partner. Hvis du negligerer din partners smerte, så er det ikke sikkert at det vil lykkedes jer at samle det knuste i jeres fælles liv.

Del jeres fælles tab i situationen. For det er ikke sikkert at det ”kun” er den forurettede som lider tab nu. Det kan også sagtens være den utro.

3. Når I er godt igennem det store arbejde det er, at tale og blive hørt hos hinanden, så kan I så småt begynde at kigge på jeres fremtids parforhold.
Skal det se anderledes ud? Tal om hvordan tillid i fremtiden gerne må se ud for jer.

4. Tilgivelse betyder ikke, at vi accepterer utroskab. Det betyder blot at vi igen er klar til at åbne op for vores inderste. Hvis I når hertil, er jeres parforhold blevet stærkere og I kan arbejde på at gøre det smukt igen.

Jeg stoler på, at I kan klare det, hvis I ønsker det. For der er helt sikkert parforhold som ikke skal redes. Ind imellem møder vi mennesker som bliver en erfaring for os. Og det er i den grad også med til at forme os som mennesker. Tiden er aldrig spildt. Den er med til at lære os at overleve, værdsætte og vide vores værd.

Tak for det smukke billede til Ketut Subiyanto

Online Terapeuterne