Af sexolog Sheila Parson,

Jeg skriver i Sorø Avis hver måned, og dette spørgsmål vil jeg gerne dele her, fordi jeg hører om mange (også unge) som føler sig presset til seksuelle ting og sager – bare fordi pressen skriver om det…

Puh hvor skal vi altså til at passe bedre på os selv.

Her kommer spørgsmålet:

 

Hej She.

Jeg er en ikke helt ung mand, og jeg har da prøvet lidt af hvert i mine dage. Men, når jeg ser TV, ser film, specielt de senere år, læser aviser. Så er det som om det hele bliver et spørgsmål om at vise sig frem på medier mere eller mindre afklædt. Man skal helst ønske sig at afprøve dette og hint, og hvis ikke man kan “overtale”, jeg læser tit “presse”, sin partner til avanceret sex så er det bare at finde silkevejen. Samtidig er der jo i samfundet mere fokus på seksuel udnyttelse, misbrug i almindelighed og at vi skal passe på hinanden. Og tit er det jo de samme medier.

Hvad er din vinkel på både den øgede seksualisering, men samtidig øgede fokus på seksualisering som noget negativt. Det bliver lidt modsatrettet for mig, for nu at være ærlig.

Venlig hilsen, og tak for en god brevkasse
en 60 årig

Kære 60 årige,

tusinde tak for dit brev til mig. Jeg læste det og tænkte: ”Gosh hvor dejligt befriende at få dine refleksioner”. For det første, har jeg tænkt på i denne uge, at jeg ville skrive lidt om, hvor trættende det kan være, ind imellem, konstant at læse om sex, lyst og nøgenhed. Nogle gange bliver det bare for meget.

Ja jeg er sexolog, og ordet i sig selv indbyder mange mennesker til at tro, at vi er særlige afarter af mennesker, som kun tænker på sex. Men det kan ikke være længere fra sandheden. Det vi tænker på er trivsel, harmoni og kærlighed til selv og andre.

Som sexolog får jeg og mine kollegaer travlt i fremtiden, hvis udviklingen fortsætter, som den du beskriver, for der er en masse mennesker som føler sig utrolig presset: Alt for mange mennesker udfører skuespil i sengen, for at leve op til det pres, som den øgede seksualisering presser ned over hovedet på os alle.

Hvis vi alle var selvsikre, kropsbevidste og ens i vores lyster, så tænker jeg at det hele er vidunderligt, men sådan hænger verden ikke sammen.

Jeg tænker, at det er utroligt vigtigt, at vi kan gennemskue, hvad der foregår. Vi bør blive bedre til at sortere, hvad vi vil tage ind, når vi bevæger os rundt på medierne. Lidt ligesom en vegetar konstant bliver konfronteret med kød. Eller en person på slankekur konstant bliver konfronteret med sukker produkter. Sådan bør vi også lære at sortere sex og reklamer om samme væk, hvis vi føler et indre pres af det.

Du kan også tænke lidt, at alt er stort set en industri. Om det er for sexlegetøj, film, træningscentre, undertøj, plastikkirurgi eller andet, så sidder der firmaer bag, som lever af at du som forbruger tager deres reklamer til sig. Og derudover bliver der skrevet et hav af artikler om hvor sundt sex er, fordi det ER det. MEN det skal så sandelig være på dine præmisser. Og hvis du er inde i en periode, hvor du bare ikke har lyst til sex, så ville det da være ødelæggende at udføre det, bare fordi det er sundt. For vi kan hurtigt blive enige om, at det sunde ryger sig en tur, hvis du gør noget, som du i bund og grund føler dig presset til.

For at gøre et langt svar kort, så er jeg er dybt bekymret over det pres som mange føler. Og jeg bliver trist ved tanken om de mange smukke sjæle som lider under det.

Pas godt på dig selv, og vid at du på ingen måde er alene om dine tanker.

Mange knus fra She

Se min hjemmeside: her

 

Tak til Denise Duplinski for billede.

Online Terapeuterne