Sorø avis marts 2022
Af sexolog Sheila Parson
Hej Sheila, jeg har et spørgsmål, som jeg finder mange forskellige svar på, når jeg spørger på google. Så jeg vil lige høre ad, for jeg overvejer at få opereret mine skamlæber mindre, fordi de hænger ud forneden og jeg synes det er grimt. Men vil det f.eks. ændre på noget som er vigtigt? Jeg vil gerne være anonym
Kære anonym, tusinde tak for dit meget følsomme spørgsmål. Der står lidt mere mellem linjerne i dit spørgsmål, som jeg lige vil give lidt kærlighed. Der er dels det faktum, at du kalder dem for ”skamlæberne”. Og det forstår jeg godt, for det er det navn eller begreb vi er vokset op med. I dag har man valgt at kalde dem for indre og ydre kønslæber. Vi skal væk fra ordet ”skam” i vores tankegang om kvindekroppen. For det er ingen skam at føle lyst som kvinde og at leve den lyst ud i livet.
I Danmark er det ikke tilladt at få opereret sine kønslæber mindre, blot fordi man ikke synes, at de er pæne. Og det er der en virkelig god grund til. Kønslæberne fungerer som svulmelegemer under ophidselse til sex. Den blodtilførsel som får en mands penis til at vokse, gør nøjagtig det samme for en kvinde. Vi får bløde ”puder” i vores kønslæber, som er med til at forøge lyst. Men når vi fjerner den funktion, så kan vi risikere at døje med smerter ved sex, for ikke at nævne: infektioner og ubehag i det hele taget. Der er ganske få kvinder, som har så store kønslæber, at det er generende i deres hverdag. F.eks. kan de ikke cykle, uden at det gør ondt o.s.v. Og de kvinder kan få en operation. Men der bliver kun taget det højst nødvendige af, for at bibeholde den nødvendige blodtilførsel, så man stadig kan nyde sex.
Når det så er sagt, så er enhver operation jo altid forbundet med forskellige risici for at det kan gå galt. Er du klar til at ofre dit fremtidige gode sexliv for at se bedre ud i din egen optik?

Så når du spørger mig, så er mit svar – sammen med et kærligt kram: lad være!

Chancen for, at du fortryder, er alt for stor. Problemet er egentlig, at vi kvinder nærmest kun ser andre kvinders kønslæber på tæt hold, hvis vi ser porno. Der er mange i industrien, som netop har gjort det, du efterspørger. Desværre. Virkeligheden er, at vi kvinder ser lige så forskellige ud som der er blomster på jorden. Så hvis du skulle nævne en blomst, som din vagina ligner? Hvad skulle det så være for en? Når du har besluttet dig, så kan du jo omstrukturere dine tanker om din smukke vagina og kalde den blomstens navn.
Du ved, at vores negative tanker om os selv, kan være dybt ødelæggende. Vi ender ofte med at tro på dem, og det er der virkelig ingen grund til, når nu du er smuk og fuldstændig normal som du er.
Mange kærlige hilsner She
Online Terapeuterne