af sexolog Sheila Parson

 

Jeg har en klient. Maria på 33, som har lidt parforholds problemer. Vi taler meget om, hvor hendes eget ansvar er i diskussioner, og hun ser, at hun selv har ansvar for, hvordan hun siger tingene blandt andet.

De er kommet langt, men er ikke helt i mål endnu, for det kræver meget øvelse at ændre på indgroet dårlige vaner. Det gælder naturligvis for dem begge.

Her forleden, sagde hun til mig: ”Sheila, ved du hvad? Jeg har tænkt meget over julen, og jeg har besluttet mig for at holde julefred.” ”Ja?” siger jeg. ”Hvad betyder det?” Og hun svarer: ”Jeg ved jo, at jeg elsker min kæreste, og ja, der skal ændres på nogle dårlige vaner, men december måned, vil jeg nyde julen og hyggen, så jeg ser igennem problemerne med et smil. Det tror jeg godt jeg kan, for til januar vil jeg se, hvordan mit positive julesind har ændret på noget. Og hvis intet er ændret, så tager vi den op igen. Men hvad nu hvis min indstilling kan ændre på negativ til positivt?”.

”Men kan du det?”, spørger jeg oprigtig interesseret. ”Ja, det kan jeg godt. Jeg ser det lidt som et eksperiment faktisk. Vil mit julefredssind ændre på vores dynamik? Vil han respondere på mine smil og kærlige overbærenhed?”.

Jeg er vild med idéen, jeg har fået lov til at bringe det her som en julehilsen til jer med små problemer. Og så krydser jeg fingre for, at hun kan klare opgaven. For ærligt, så bliver den svær i starten, når nu hendes kæreste nok stadig er i eget hamsterhjul med hensyn til dårlige vaner i kommunikation.

Hvordan vil du gerne have at julemåneden går? Kan du være stærk og beslutsom på at vise andre omkring dig, at du gerne vil have julefred?

Jeg ønsker jer alle en fantastisk jul, uanset om du har problemer eller ej. Vær mod andre som du selv ønsker at blive imødekommet. Tal med dit hjerte, og ikke dit ego, også selvom det kan være sårbart.

Julekram fra Sheila

Online Terapeuterne