Af Sexolog Sheila Parson

 

”Nu går der altså dansktop i den”, sagde min mand og kiggede undskyldende på mig. Han fyrede op for Bamses: Jeg elsker kun dig, mens vi sad der i bilen med nedrullede vinduer på en parkeringsplads i Sorø. Vi skrålede med begge to i en lykkelig rus af kærlighed til hinanden. Jeg indrømmer, at jeg kiggede mig nervøst rundt ind imellem. Lidt pinligt var det.

Jeg har en passioneret tro på kærligheden. Selvom det har knækket mig gennem livet ind imellem, så er jeg aldrig holdt op med at tro på den der kærlighed.

For det er ikke kærlighed som gør ondt. Det er mangel på den, som er smertefuld. Misbruget af den som knuser os.

Så da vores præst foreslog at læse ”Men størst af alt er kærligheden” op til vores velsignelse i dag, så jublede mit hjerte.

Velsignelse, tænker du måske? Hvad snakker hun om?

Jeps en vaskeægte velsignelse af vores igangværende ægteskab med hinanden. Kærligheden er så stor mellem os, at jeg fik trang til at have det guddommelige som vidne og velsignelse.

Vi stod ude på bådbroen i Akademihaven med præsten, og jeg sværger at vi var i den syvende himmel. Alle følelserne fra ti år siden skyllede ind over os.

Det hele skulle egentlig have været en overraskelse. Jeg ville fri til min mand efter ti års ægteskab. Jeg havde en drøm om at stå på en strand på Bali og lade det guddommelige omfavne os i en kærlighedsrus. Vi blev viet i haven af borgmesteren, dengang vi opdagede at vi var soulmates og nu havde jeg den største trang til at vise min mand, at jeg bare stadig er total hengiven til lige netop ham.

Det eneste som blev en overraskelse for min bedre halvdel, var turen ind til tatovøren, hvor vi fik den standhaftige tinsoldat og ballerinaen foreviget på vores hud, for kirken har åbenbart dårlige erfaringer med overraskelsesvielser, hvilket jeg jo godt kan forestille mig, trods alt.

Rent musikalsk fik vi rettet op på vores selvværd med L.O.C. ”Du gør mig hel” og vores fnisen gennem gaderne.

Forstå at kærlighed smitter gevaldigt. En mor med tre børn råbte pludselig fra den anden side af gaden: ”MÅ MAN SIGE TILLYKKE?”

”JA!” råbte vi forfjamsket tilbage.

Mine venner på fjæsen skrev, at vi fortjente denne kærlighed. Og det er jeg virkelig taknemmelig for, men sandheden er, at vi alle fortjener den. Den rene, smukke, ægte, varme, hengivne kærlighed.

Jeg håber, at inspirere dig til at vise din partner, hvilket kærlighedssprog du bruger. Og samtidig finde ud af, hvilket kærlighedssprog din partner bruger.

Bogen ”Kærlighedens 5 sprog” af Gary Chapman er fantastisk, og her er ganske kort om de 5 sprog:

1. Anerkendende ord.

Den, som har anerkendende ord, som kærlighedssprog har brug for ros og anerkendelse, for at føle sig elsket. Vedkommende vil have svært ved at blive kritiseret, for det vil derimod blive hørt som et ”jeg elsker dig ikke”.

2. Tid til hinanden.

Den, som har kærlighedssproget tid til hinanden, har brug for at ægtefællen giver sin fulde opmærksomhed engang imellem. Det er ikke nok at vi er i samme rum samtidig. Man skal give sin opmærksomhed, lytte til tale med, eller gøre andre ting sammen, uden at der er andet eller andre, som tager opmærksomheden. Han/hun vil have svært ved at ægtefællen altid har travlt, også selvom han/hun godt kan se nødvendigheden af det, som ægtefællen bruger tid på.

3. At modtage gaver.

Den, som har dette kærlighedssprog føler sig allermest elsket, når ægtefællen kommer hjem med en gave, som er købt specielt til ham/hende. Det behøves ikke at være noget særligt dyrt, det er tanken, som ligger bag det, der gør det betydningsfuldt. For den sags skyld kan det være noget man selv har lavet, eller en buket man har plukket i grøftekanten. Det er ikke så vigtigt.

4. Tjenester.

Den, som har dette kærlighedssprog, føler sig elsket, når man gør noget for vedkommende eller gør noget, som vedkommende gerne vil have gjort. Han/hun vil til gengæld have svært ved at føle sig elsket, hvis vedkommende oplever at stå alene med opgaverne.

5. Fysisk berøring.

Fysisk berøring: at holde i hånd, omfavne kysse og kramme, blive kløet på ryggen, en kærlig hånd på skulderen eller kinden vil få den, som har fysisk berøring som kærlighedssprog til at føle sig elsket. Seksuelt samvær er også en del af dette kærlighedssprog, men mange, måske især mænd, kan fejlagtig tro, at fysisk berøring er deres kærlighedssprog, fordi de føler sig elsket, når de er sammen med deres ægtefælle seksuelt. Det er ikke nødvendigvis rigtigt, da seksuelt samvær er vigtigt og betydningsfuldt for at føle sig elsket, uanset hvilket kærlighedssprog vi i øvrigt har. Den, som har fysisk berøring som kærlighedssprog, vil i høj grad føle sig svigtet, hvis ægtefællen slår eller på andre måder er fysisk voldelig.

Online Terapeuterne